Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Zeytin sineğine ilaçlama Ayvalık'tan başlandı

Zeytin sineğine ilaçlama Ayvalık

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, zeytin sineği ile mücadele sözünü tuttu.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, zeytin sineği ile mücadele sözünü tuttu.
Ayvalık ilçesine bağlı Cunda (Alibey) Adasından zeytin sineği ile mücadele Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un katılımıyla başlatıldı.
Uğur, havadan uçakla ilaçlama suretiyle zeytincinin korkulu rüyası olan zeytin sineği derdine son verileceğini söyledi.
Kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimine büyük zarar veren zeytin sineği ile mücadele için ilk ilaçlama uçağı harekete geçmeden önce Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal katılımda bizzat yer aldı.
Son iki yıldır Edremit Körfezinde bulunan 13 milyon zeytin ağacı meyvasını yakından ilgilendiren zeytin sineği ile mücadelede havadan İlaçlama’ kaldırılmış ve bölgede zeytin verimi düşerken, zeytinyağında da aside seviyesi yükselmesi zeytin üreticilerini zora sokmuştu.
İlk ilaçlama Ayvalık Cunda’da
İki yıl aradan sonra Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un girişimleriyle, körfezdeki zeytinlikler havadan ilaçlanmaya başlarken, havadan ilaçlama yapmak için ilk uçak Salı günü Ayvalık Cunda’dan havalandı.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur “Belediye olarak ilk aldıkları kararın, zeytin zararlılarıyla uçakla ücretsiz havadan mücadele oldu. Ayvalık, Edremit, Bandırma, Erdek, Burhaniye ve Gömeç`te zeytin ağaçlarını havadan ilaçlamak üzere çalışmalar devam ediyor. İlçelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile devam eden çalışmalar ile ilaçlama yapılacak alanlar belirleniyor. Zeytin Sineği ile mücadele için kullanılacak olan ilaç ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilerek, havadan uçakla ilaçlama suretiyle zeytincinin korkulu rüyası olan zeytin sineği derdine son verilecek” dedi.
Burhaniye Belediye Başkanı Uysal, uçakla ilaçlama için uçak ta alırız sözünü hatırlattı
30 Mart Yerel Seçimler öncesi 3 Ocak 2014 tarihinde Burhaniyeli zeytincilere belediye olarak "Gerekirse, havadan ilaçlama yapmak için bir uçakta alabiliriz" diye söz verdiğini hatırlatan AK Partili Belediye Başkan adayı Necdet Uysal, “Alamazsak bile ben, kendi olanaklarımı kullanıp havadan ilaçlama için ilaçlama uçağını alır, yine hizmete sokarız” diye söz verdiğini unutmadığını açıkladı.
Yıllarca zeytinliklerimiz havadan ilaçlandığını ama İlaçlama Birliği kapatıldığı için ilaçlamanın iki yıldır havadan uçakla yapılamadığını kaydeden Burhaniye Belediye Başkan adayı Necdet Uysal, zeytin ve zeytinyağında verim ve kalite düşerken, aside seviyesinin de yükseldiğini ifade etti.
Belediye Başkan adayı Necdet Uysal’ın bu vaadine ayni günlerde AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Edip Uğur sahip çıkıp, “Bu iş Büyükşehir Belediyesinin görevidir. İlaç parasını da biz karşılarız” diye sahip çıkmıştı.
Bugün verilen sözler yerine getiriliyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un katılımıyla Cunda’dan havalan ilaçlama uçağının çalışma programına Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy ve zeytin üreticileri katıldı.



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı